Adidas Xplr Klar Brun Klar Brun AxPzif

B0797YZ5BT
Adidas X_plr - Klar Brun Klar Brun AxPzif
  • lock: snøring
Fra heimskringla.no
Hopp til: navigasjon , søk

3. Stednavnenes Bygning og Sammensætning

Som en Indledning vil vi kortelig betragte, hvordan de danske Stednavne i det hele er byggede.

Man kunde naturligvis godt betegne et Sted ved et eneste usammensat Ord, vi har jo Landsbyer, der hedder Aas, Birk, Bro, Bæk, Eg, Lund, Ris, Torp, Vraa; men de er dog Undtagelser, det sædvanlige er, at Navnet dannes af to Led. Mange Navne, som tilsyneladende bestaar af én Stavelse, vil desuden, naar man eftergaar Navnets ældre Former, vise sig sammentrukne af to Led, saaledes Kvong af Kovang, Mols af Mulnæs, eller ogsaa er Ordets Endelse bleven sløjfet, af Gamsted er bleven Gamst, af Sundssø Sunds, af Tryø Try.

Navnene bestaar altsaa af et Forled og et Efterled, og begge Led er Hovedord eller Navneord (Substantiver). Der findes jo ganske vist ogsaa Navne, hvis Forled er et Tillægsord (Adjektiv), der paa en eller anden Maade søger at karakterisere Efterledet, saaledes Bred-høj, Brat-bjerg, Grøn-sund, Høj-bjerg, Lang-holm, Rød-kilde, men denne Art Navne er afgjort i Mindretal i Sammenligning med de førstnævnte, og især i ældre Tid var de sjældne; mellem hundrede Navne vilde man da kun finde faa Stykker. Derimod har Stednavnene jo ret ofte et Tillægsord ved deres Side, naar det gælder om at skelne mellem to enslydende Navne, saaledes Magle og Lille, Nørre og Sønder, Øvre og Nedre.

Hvis vi nu først tager Efterledet i Betragtning, vil det ses, at det meget ofte er et Ord, der betegner en Bebyggelse af en eller anden Art, som -by, -bøl, -gaard, -sted, -torp, og til dette knyttes saa et Ord, der oplyser om Stedets Naturforhold (Bjerg-, Skov-, Sø-), eller det er forbundet med en Persons Navn, nemlig Bebyggelsens Grundlægger eller dens oprindelige Ejer.

Imidlertid kan jo Navne, der angiver Bebyggelser, ogsaa have Betegnelsen for et Naturforhold til Efterled. Landsbyer kan jo hedde Stenbjerg, Aakær, Egeris osv., i saa Fald er, hvad der oprindelig var Navnet paa noget i Naturen, ved hvilket man havde sin Bolig, gaaet over til at betegne selve Boligen; efter at man først havde sagt, at Bonden boede»ved Egeris(et)«,»paa Stenbjerg(et)«, gik man over til at angive selve Gaarden og Byen som Egeris og Stenbjerg. Og ofte vil det jo hænde, at Naturforholdene ikke længer svarer til disse Navne. Vi træffer paa Bjergskov uden Skov, paa Lundager uden Lund, paa Østerø, som er landfast, og paa Egeskov (ved Vejle Fjord), som nu kun har lidt Bøgeskov. Men i saa Fald bringer Navnene jo mærkelige Oplysninger om de gamle Tilstande.

Ind imellem mødes jeg med en mild hovedrysten, når jeg fortæller folk om min samling – ikke altid, der er sandelig også en del der forstår fascinationen – men i virkeligheden er drivkraften bag den jo helt velkendt. Det er den gamle, middelalderlige relikvietanke. Det, man førhen kaldte Pars Pro Toto: forestillingen om, at et lille minde eller souvenir på en eller anden måde bringer én nærmere på noget stort og betydningsfuldt. Jeg er ikke selv troende, men har færdedes tilstrækkeligt længe i middelaldermiljøet til fuldt at kunne forstå og påskønne idéen med relikvier; det er en måde at erindre på, at fastholde historien. En måde at gøre den til andet og mere end gold statistik og gustne politiske redegørelser. Med fare for at lyde sværmerisk kan man sige, at det ligefrem er en måde at “føle” historien på. Men det er nu i virkeligheden slet ikke så ringe endda – så længe det er et supplement, ikke et alternativ, til rationel tænkning og empirisk viden!

Jeg fastholder altså, at mit “krigeriske geotek” faktisk har en berettigelse, selv om det måske nok i sig selv hører til i den mere aparte ende af samlerverdenen: Og dybest set har den jo faktisk ganske samme funktion som de middelalderlige relikvier… eller John Lennons autograf, James Deans overfrakke, Joe DiMaggio´s baseball-bat, eller hvad man nu ellers kan tænke sig af moderne paralleler…

Del denne side:

20. april 2018

Adidas Originaler Mænds Nmdr2 Pk Sneaker Kerne Sort / Kerne Rød SFhPUOU8v

Floris Van Bommel 14338/00 Sort Gr 465 AVHqSyMX
9. april 2018

Adidas Mænds Skøre Eksplosiv Primeknit Basketball Sko CoFl229;de Mgsogr Grøn VmOJA9czRu

Læs mere
22. marts 2018

United Nude Dame Suze Pumps Sort sort NUlgxO

Læs mere
siger:
2. januar 2016 kl. 9:16 pm

Sjovt med de relikvier – din jordsamling.

Selv har jeg samlet mindre sten fra de amerikanske borgerkrigsslagmarker – herunder fra særlige steder på de nævnte slagmarker – jeg har besøgt “overthere”. På dem har jeg så skrevet stedet og slagmarken. Ligeledes har jeg “lidt sten” fra Culloden, slagmarken ved Battle (slaget ved Hastings) o.s.v. også mærket. Min “stensamling” ligger pænt rettet ind til højre på en dertil indrettet “relikvie-hylde” (med kugler, granatstykker, kardæsk-kugler (canister), tændkapsler, tændsatser o.s.v. fra de samme steder :-)

Find hjælp i din kommune

Mindhelper
Brevkassen
Jeg får mærkelige og ubehagelige tanker, når jeg står med en kniv i hånden. De handler om, at jeg skader mig selv eller andre. Og det skræmmer mig!
Forside / Brevkassen / Angst og stress

Hej,

Jeg står pt. med det problem, at jeg er begyndt at blive bange for knive. Når nogen står med en kniv i hånden i køkkenet, viger jeg automatisk lidt til siden og bliver bange for, om de skulle komme til at ramme nogen (eller mig selv). Når jeg selv står med en kniv i hånden, kan jeg ikke lade være med at tænke mærkelige og ubehagelige tanker. Jeg er bange for, at skulle komme til at skade mig selv, og jeg kommer til at forestille mig, at jeg kommer til at gøre skade på min mor. (Jeg bor alene med min mor og har et godt forhold til hende og vil selvfølgelig ikke gøre nogen som helst skade på hende – hverken psykisk eller fysisk!). Derfor undrer disse tanker mig enormt meget, og det gør mig bange og samtidig enormt nysgerrig på, hvad der sker inden i mit hovede. Er dette tegn på depression, stress, angst, OCD eller lignende?

Lidt om mig: Jeg er en 19-årig pige, som studerer på et alment (STX) gymnasium og er netop i gang med mit 3. år. (3.g). Det er et vigtigt år for mig, da jeg gerne vil ende ud på den anden side med et flot snit, og derfor oplever jeg mange stressende og travle øjeblikke – hvilket jeg til tider syntes at klare fint, men det er selvfølgelig noget, der påvirker mig mentalt i hverdagen, hvor jeg oplever mig selv reagere stresset i andre ikke-skolerelaterede sammenhænge. Derudover kæmper jeg for tiden med det sociale – jeg er ked af, at jeg ikke har super mange veninder, og jeg kæmper næsten dagligt om at komme ind i en vennegruppe i klassen. Jeg har ikke fået konstateret nogle sygdomme hos lægen, og regner heller ikke med at jeg fejler noget – hvilket også er grunden til, at jeg undrer mig ekstra meget over disse tanker.

Jeg håber – på trods af de få informationer om mig – at du har en forklaring eller nogle tanker/idéer omkring, hvad disse tanker kan skyldes. På forhånd mange tak for svar.

Venlig hilsen en fortvivlet pige

Kære fortvivlede pige

Det lyder som nogle rigtig ubehagelige tanker, du har dig for tiden. Derfor er jeg også rigtig glad for, at du er åben omkring dem og deler dem herinde. Det er første skridt til at få bugt med dem.

Din indsigt er en stor styrke Jeg vil gerne lige starte med at rose dig for, at du har en rigtig god indsigt i din egen situation. Du er god til at reflektere og sætte ting i relation til hinanden. Netop når du fortæller, at du oplever stressede perioder, og at du ser, at disse perioder påvirker dig mentalt i hverdagen. Det er en rigtig god egenskab, når du skal undersøge, hvor tankerne kommer fra, og hvad de mon betyder. Du har meget om ørerne, lader det til. Og det formår du at tage med, når du tænker over, hvorfor tankerne er opstået.

Tanker er bare tanker Det lyder på mig, som om det, du oplever, er tanker, der bare opstår ud af det blå. Tanker, der trænger sig på, og som er svære at trække sig fra. Er det rigtigt forstået? Det er altså tanker, der kommer. Men som du ikke har lyst til at udføre, men er bange for skal ske alligevel. Tanker, der opstår af sig selv, og som tvinger deres vej ind i hovedet på os. Tanker, der gør os bange for, at vi vil agere på bestemte måder. Måder, der skræmmer os.

Jeg bliver dog nødt til at spørge dig, om du nogensinde har handlet på de ubehagelige tanker? Nej, vel? Og den viden kan du bruge og sige til dig selv: Tanker er bare tanker. Faktisk har 80-85 % af alle mennesker skræmmende tanker – ligesom dem du oplever. Men det kan være svært at skubbe tankerne væk igen, hvis man er i stressede perioder. Man har simpelthen bare ikke den samme modstandskraft. Men du kan godt gøre noget for, at de skal fylde mindre.

Det kan du gøre:

Snak med din læge Det kan være, at disse råd ikke helt virker, eller at du mærker, at dine tanker bliver stærkere. Hvis de gør det, ville det være en god idé at tage et smut til Olukai Lala Kvinders Læder Komfort Sandal OffHvid / Sort wKCrbN1sEp
. Fortæl vedkommende om, hvad du oplever, og hvad du har gjort indtil nu. Han eller hun kan så hjælpe dig videre, hvis der er behov for det. Men for nu, er der ingen, der siger, at dine tanker behøver at være et tegn på, at det er en psykisk lidelse, der er på spil.

Hovedet kan være for brugt Du spørger til, hvad dine tanker kan være et tegn på. Du har selv forskellige bud. Og med god grund. For det kan være svært at være helt sikker, hvad det lige er, man oplever. Men som jeg har skrevet om ovenfor, kan det godt være et udtryk for, at du er i en stresset periode. At hovedet ikke har ro til at rense ordentligt ud i tanker. Kroppen er i en slags “kamp eller flugt”-tilstand. Det betyder, at vi kan være mere nervøse end normalt og se farer omkring os. Farer som vi under en ikke-stresset periode slet ikke ville ænse. Derfor er det også meget muligt, at din frygt for knive bliver mindre, så snart du er ude af den stressede periode.

Tag en snak med dine forældre Uanset om alt det ovenfor virker eller ikke gør, skal du dele det her med nogen tæt på dig. Du skriver, at dine tanker gør dig bange. Og netop fordi du oplever det, du gør, synes jeg, at du skal fortælle det til nogen. Du kan starte med at snakke med dine forældre om det. Det er vigtigt, at de ved det, så de kan hjælpe dig. Du skal ikke gå med rundt med en frygt for knive og for at skade andre alene. Så du må endelig sige det til dem. Det kan nemlig gøre hele situationen mindre farlig, ligeså snart man får sagt det højt til andre. Og det ville være rart, ville det ikke? Og som en bonus kan det endda være, at dine forældre kan fortælle om, at de måske også selv har haft lignende tanker?

Hvad er svært ved at komme ind i gruppen? Sidst i dit brev, skriver du, at du kæmper med det sociale for tiden. Så du har da i den grad også dit at se til, når du både har dit sidste år på gymnasiet og en vennegruppe, du gerne vil ind i. Og det gør det derfor også sværere at tage tingene stille og roligt uden at blive lidt overvældet af situationen. Jeg kommer til at tænke på, hvad der gør det svært at komme ind i vennegruppen? Er det nogle tanker, der gør det svært? Eller er det personerne i gruppen? Hvis det er nogle tanker; hvorfor skal de have lov til at gøre det svært? Hvis det er personerne; skal du så overhovedet ind i den gruppe, hvis de gør det så svært for dig?

Jeg håber, at rådene kan hjælpe dig, så din frygt for knive kan fylde mindre for dig. Jeg krydser fingre for dig. Og så håber jeg, at du kommer ind i vennegruppen og får ro på det sociale.

De bedste hilsner fra Mindhelper

Op
Ned

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Cecilie Juul Hinze Psykolog
Camilla Vestergaard Havsteen Psykologistuderende
Thomas Stensgaard Skare Psykologistuderende
Alle indlæg om Angst og stress Onemix Luft Sneakers Mænd Kvinder Løbesko Sportssko Med Luft Pude Sneakers Sort Gul EhIHYOs

Jeg er begyndt at bruge det meste af tiden for mig selv. Jeg har svært ved at snakke med andre, og jeg bliver bange, når jeg er sa...

Når du handler med A-Sport får du...

> Danmarks største udvalg i idrætsudstyr > Den bedste kvalitet til den rigtige pris > Professionel rådgivning > Hurtig levering

Mere om os...

Kontakt os...

Har du spørgsmål til vores produkter? Eller mangler du rådgivning eller sparring så hører vi gerne fra dig. Med en unik ekspertise indenfor idrætsudstyr leverer vi holdbare løsninger og rådgiver Jer i valg af materiale, design og funktionalitet.

Wolky Komfort RiemchenSko Etrins 70100 Hvid Stretch Læder Ch1cjnH6n

Nyhedsbrev...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder direkte i din mailboks. Vi sender dig de bedste tilbud, nyheder, tips og tricks, inspirationsmateriale eller vores personlige anbefalinger af vores varesortiment ca. 1 gang i ugen.

Nyhedsbrev

Kundeservice

Arkitektens Inspirationsforum

> Motorikbaner/ Rum > Multibaner, Flex- og Pannabaner > 2V2 Fodboldbaner > Legepladser Hanwag Yukon Damer Trekking amp; Vandrestøvler 395 ezPhHVPD

Mød os her...

© 2018 Copyright, A-SPORT A/S